top of page

Μικροί Αρχιτέκτονες

Περιγραφή

Διαθεματικό σχέδιο μαθήματος που υποστηρίζει τα παιδιά ώστε να προσεγγίσουν βιωματικά δύο θεμελιακές γεωμετρικές έννοιες: την πλευρά και την γωνία. Οι δραστηριότητες που ακολουθούν περιλαμβάνουν γεωμετρικές προκλήσεις, εμπνευσμένες από την Αρχιτεκτονική.

Μαθησιακοί Στόχοι

  • Βιωματική προσέγγιση θεμελιακών γεωμετρικών εννοιών.

  • Καλλιέργεια δεξιοτήτων εμπρόθετης μάθησης και κριτικής σκέψης.

  • Εξοικείωση με τη γεωμετρία των αρχιτεκτονικών έργων.

ma.jpg

Ηλικιακή ομάδα

Νήπιο - Α Δημοτικού

Διάρκεια

45 λεπτά

Πεδία S.T.E.A.M.

  • Τέχνη

  • Μαθηματικά

Υλικά

  • Οδοντογλυφίδες 

  • Πλαστελίνη 

ΒΗΜΑΤΑ

1

Διευρύνοντας τις κατανοήσεις των παιδιών σχετικά με τα γεωμετρικά σχήματα.  


Τα παιδιά αναγνωρίζουν τα γεωμετρικά σχήματα, τόσο στο χαρτί όσο και στον κόσμο που τα περιβάλλει. Αντλώντας απ’ τα  καθημερινά βιώματα των παιδιών δημιουργήσαμε ένα εποπτικό υλικό που μπορεί να διευρύνει τις κατανοήσεις τους σχετικά με δύο θεμελιακές γεωμετρικές έννοιες, την πλευρά και τη γωνία. Ακολουθώντας τη ροή του εποπτικού υλικού, ξεκινήστε τη δραστηριότητα με μία συζήτηση στην τάξη σας. 

2

Hands on activity


Δώστε την ευκαιρία στους μαθητές σας να επεξεργαστούν βιωματικά τις έννοιες της γεωμετρίας, αξιοποιώντας τα πιο απλά υλικά. Μοιράστε οδοντογλυφίδες και πλαστελίνη σε κάθε παιδί και ζητήστε τους να φτιάξουν τρίγωνα και τετράγωνα, δουλεύοντας ατομικά. Ζητώντας τους να μετρήσουν τις πλευρές και τις γωνίες στις κατασκευές τους, μπορείτε να διερευνήσετε τους τρόπους που έχουν επεξεργαστεί την προηγούμενη συζήτηση.

3

Η γεωμετρία στην αρχιτεκτονική

Ακολουθώντας το εποπτικό υλικό δείξτε τις διαφάνειες, όπου παρουσιάζονται αρχιτεκτονικά κτίρια. Αφήστε τα παιδιά να τα παρατηρήσουν και να τα σχολιάσουν όπως θέλουν. Τι τους αρέσει; Με τι σχήματα μοιάζουν αυτά τα έργα;

4

Time for Challenge! Από τα σχήματα στα γεωμετρικά στερεά 

1η πρόκληση

Η πρόκληση που θέτουμε στα παιδιά είναι να προσπαθήσουν να μετατρέψουν τα σχήματά τους από δισδιάστατα σε τρισδιάστατα. Επειδή η έννοια των διαστάσεων είναι δυσνόητη μπορούμε να θέσουμε την πρόκληση αξιοποιώντας τα αρχιτεκτονικά έργα. Πως μπορούμε τώρα να κάνουμε τα τρίγωνά μας να στέκονται σαν τις πυραμίδες; Και τα τετράγωνά μας να μοιάζουν με κύβους;  

2η πρόκληση 

Μπορούμε να φτιάξουμε μία πυραμίδα από ένα τετράγωνο;  

Μετρήστε τις πλευρές και τις γωνίες των γεωμετρικών στερεών. Συγκρίνετε ένα τετράγωνο και έναν κύβο. Μπορείτε να επαναλάβετε το ίδιο συγκρίνοντας μία πυραμίδα και ένα τρίγωνο.  

Καθοδηγώντας και υποστηρίζοντας τα παιδιά:

  • Ξεκινήστε αφήνοντας τα παιδιά να προσπαθήσουν να σκεφτούν μόνα τους λύσεις. Αν κάποιο παιδί σκεφτεί κάποια λειτουργική ιδέα, ζητήστε από τα υπόλοιπα παιδιά να σταματήσουν  για λίγο τις κατασκευές τους και συζητήστε την ιδέα. 

  • Είναι πολύ πιθανό τα παιδιά να προσπαθήσουν να στερεώσουν τα σχήματα με πλαστελίνη. Εκεί μπορείτε να τους δείξετε τις προτεινόμενες ιδέες στο εποπτικό υλικό και να συζητήσετε ποια λύση φαίνεται να είναι καλύτερη (ρωτώντας για παράδειγμα, ποια κατασκευή φαίνεται να είναι πιο σταθερή). 

5

Aξιολόγηση και ανατροφοδότηση

Στο τέλος της δραστηριότητας, είναι σημαντικό να υποστηρίξουμε τα παιδιά να  σκεφτούν  πάνω στις καινούριες  γνώσεις και τις έννοιες που προσέγγισαν, τις προκλήσεις που τους τέθηκαν και τις λύσεις που τελικά υιοθέτησαν στις κατασκευές τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, προτείνουμε να ολοκληρώσετε τη δραστηριότητα με μια σύντομη ανασκόπηση του μαθήματος, θέτοντας ερωτήματα στα παιδιά, όπως «Τι καινούριο μάθαμε σήμερα; Τι σας άρεσε; Υπάρχει κάτι που δε σας άρεσε ή σας φάνηκε δύσκολο;»

bottom of page