Ανεμοδείκτης
Περιγραφή
Τα παιδιά πειραματίζονται, παρατηρούν και οικοδομούν νέες γνώσεις για τον αέρα, τις ιδιότητές του και τις επιδράσεις του στη ζωή του ανθρώπου. Εμπλεκόμενα στην κατασκευή του ανεμοδείκτη, δημιουργούν ένα μετεωρολογικό όργανο που τους επιτρέπει να παρατηρούν τις εναλλαγές στις κατευθύνσεις του ανέμου.
Μαθησιακοί Στόχοι
Καλλιέργεια επιστημονικών τρόπων σκέψης: πειραματισμός, παρατήρηση, εξαγωγή συμπερασμάτων.
Οικοδόμηση γνώσεων σχετικά με τον αέρα και τον άνεμο.
Εφαρμογή οδηγιών με στόχο την κατασκευή ανεμοδείκτη.

Ηλικιακή ομάδα
Β Δημοτικού
Διάρκεια
90 λεπτά
Πεδία S.T.E.A.M.
Μαθηματικά
Μηχανική
Επιστήμες
Υλικά
1 πλαστική σακούλα τροφίμων.
1 καλαμάκι
1 καλαμάκι ξύλινο
1 κεσεδάκι από γιαούρτι ή ένα πλαστικό ποτήρι
χαρτόνι
ψαλίδι
κόλλα ή συρραπτικό
σελοτέιπ ή χαρτοταινία
ΒΗΜΑΤΑ
Ο/η εκπαιδευτικός πραγματοποιεί ένα πείραμα, το οποίο οδηγεί τα παιδιά στην κατανόηση ότι ο αέρας βρίσκεται παντού γύρω μας. Παρατηρώντας τον, όπως έχει συγκεντρωθεί σε μια λεπτή πλαστική σακούλα, τα παιδιά και ο/η εκπαιδευτικός τον περιγράφουν, διατυπώνοντας τις ιδιότητές του.


2
Παρότι άχρωμος, άοσμος και αόρατος, ο αέρας γίνεται αισθητός όταν κινείται, δηλαδή ως άνεμος. Συζητώντας σύμφωνα με το εποπτικό υλικό, τα παιδιά μαθαίνουν πως ο άνεμος μπορεί να πνέει από όλες τις κατευθύνσεις, κάτι το οποίο έχει ιδιαίτερη σημασία για τη ναυσιπλοΐα.


3
Ακολουθώντας τα βήματα όπως παρουσιάζονται στο εποπτικό υλικό, οι μαθήτριες/ τές κατασκευάζουν ανεμοδείκτες. Είναι σημαντικό τα παιδιά να λειτουργήσουν αυτόνομα αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη του μηχανικού μέρους, με τον/την εκπαιδευτικό να έχει υποστηρικτικό και συντονιστικό ρόλο.


4
Τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν τους ανεμοδείκτες τους, πρώτα μέσα στην τάξη, ώστε να εντοπίσουν τυχόν κατασκευαστικά λάθη. Για να είναι λειτουργική η κατασκευή, θα πρέπει να περιστρέφεται μόνο το ξύλινο καλαμάκι, ενώ η υπόλοιπη κατασκευή να μένει σταθερή. Έτσι, αν π.χ. το καλαμάκι γέρνει, θα είναι δυσκολότερο να περιστραφεί ο άξονας. Εάν υπάρχουν λειτουργικά ζητήματα σε ορισμένες κατασκευές, μπορείτε να συζητήσετε τρόπους επιδιόρθωσής τους και να τους εφαρμόσετε.


5
Στη συνέχεια μπορείτε να δοκιμάσετε τη λειτουργία τους έξω από την τάξη, τοποθετώντας τους σε ψηλό σημείο έξω. Εκεί τα παιδιά μπορούν να παρατηρήσουν την κίνηση των ανεμοδεικτών και να εξάγουν συμπεράσματα: αν έχει άνεμο ή όχι, σε ποια κατεύθυνση φυσάει, αν υπάρχουν εναλλαγές κ.ο.κ.

