Η πόλη μας
Περιγραφή
Αφού προσεγγίσουν σημαντικές γεωγραφικές έννοιες, τα παιδιά επικεντρώνονται στην έννοια της πόλης. Γνωρίζοντας τις έννοιες του δημόσιου χώρου, του αστικού πρασίνου και της αρχιτεκτονικής αισθητικής χωρίζονται σε ομάδες και αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν μία πόλη, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Μαθησιακοί Στόχοι
Καλλιέργεια ομαδοσυνεργατικού τρόπου σκέψης και μάθησης
Προσέγγιση σημαντικών γεωγραφικών εννοιών (Γη, χώρα, πόλη)
Εννοιολογική και βιωματική κατανόηση σημασίας δημοσίου χώρου, αστικού πρασίνου και αρχιτεκτονικής αισθητικής

Ηλικιακή ομάδα
Νήπιο
Διάρκεια
80 λεπτά
Πεδία S.T.E.A.M.
Επιστήμες
Τέχνη
Μαθηματικά
Υλικά
Παλιές συσκευασίες (κουτιά παπουτσιών, χυμών, γάλακτος, υπόλειμμα χαρτιού υγείας/ κουζίνας)
Τέμπερες, πινέλα, μαρκαδόροι
Για τα παγκάκια:
Μικρά χρωματιστά ξυλάκια χειροτεχνίας
Κόλλα υγρή (κατά προτίμηση δυνατή)
Κοπίδι (αποκλειστικά για χρήση από τον/ την εκπαιδευτικό)
Χαρτόκουτο
Μολύβι
Ψαλίδι
Για τα δέντρα:
Ρολλό χαρτιού κουζίνας ή υγείας.
Καφέ χαρτί (κατά προτίμηση γκοφρέ)
Μικρά κομμάτια χρωματιστών χαρτιών ή χαρτονιών (οποιουδήποτε είδους)
Πλαστικό ή χάρτινο πιάτο μιας χρήσης
Κόλλα υγρή.
ΒΗΜΑΤΑ
1
Η δραστηριότητα ξεκινά με τα παιδιά να διακρίνουν δύο σημαντικές γεωγραφικές έννοιες, εκείνες της χώρας και της πόλης. Ακολουθώντας το εποπτικό υλικό, τα παιδιά γνωρίζουν τη Γη, όπως φαίνεται από το διάστημα και μαθαίνουν πως οι άνθρωποι έχουν χωρίσει τις περιοχές σε χώρες, όπου και κατοικούν. Βλέπουν την Ελλάδα από το διάστημα και συγκρίνουν την εικόνα της με τον χάρτη της χώρας μας.


2
Στη συνέχεια πλησιάζουν ακόμα περισσότερο αξιοποιώντας την εφαρμογή Google Earth που τους επιτρέπει να δουν πως φαίνεται η δική τους πόλη από ψηλά. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν πως η πόλη τους είναι ένα μικρότερο κομμάτι της χώρας. Η συζήτηση συνεχίζεται αναλύοντας τα συστατικά μέρη μίας πόλης: κτίρια, πάρκα, πλατείες, δέντρα και λουλούδια. Τέλος τα παιδιά καλούνται να δημιουργήσουν μία δική τους πόλη.


3
Πριν ξεκινήσουν οποιαδήποτε εργασία, η τάξη χωρίζεται σε τρεις ισάριθμες ομάδες. Ο/ η εκπαιδευτικός ανοίγει το χαρτί του μέτρου και σχεδιάζει δύο, τρεις δρόμους. Στη συνέχεια εξηγεί στα παιδιά ότι:
Η 1η ομάδα θα αναλάβει να φτιάξει τα κτίρια της πόλης.
Η 2η ομάδα τους δημόσιους χώρους.
Η 3η ομάδα είναι υπεύθυνη για το πράσινο της πόλης.
Η 1η ομάδα αξιοποιεί παλιές συσκευασίες, ανακυκλώσιμα υλικά, μαρκαδόρους και χρώματα. Η ομάδα πρέπει να σκεφτεί τι κτίρια χρειάζονται και το κάθε μέλος της να αναλάβει π.χ. ένα σπίτι, το σχολείο, το φούρνο κ.λ.π.
Η 2η ομάδα δημιουργεί τους δημόσιους χώρους. Οι δημόσιοι χώροι είναι εκείνοι για τους οποίους είμαστε όλοι υπεύθυνοι. Και τους απολαμβάνουμε όλοι ελεύθερα. Είναι οι δρόμοι, οι πλατείες, τα παγκάκια, οι παιδικές χαρές. Ξεκινήστε με μία πλατεία- παιδική χαρά στο κέντρο της μακέτας σας, ζωγραφίζοντάς την στο χαρτί του μέτρου. Στη συνέχεια, φτιάχνει παγκάκια και τα τοποθετεί σε διαφορετικά σημεία της πόλης.
Η 3η ομάδα είναι υπεύθυνη για το πράσινο. Το πράσινο θέλουμε να είναι διάχυτο σε ολόκληρη την πόλη. Μπορείτε λοιπόν να ζωγραφίσετε λουλούδια στο χαρτί του μέτρου, και στη συνέχεια, να δημιουργήσετε τα δικά σας δέντρα, ακολουθώντας τις οδηγίες που αναφέρονται στο εποπτικό υλικό.


4
Ο χώρος της τάξης της τάξης είναι καλύτερο να διαμορφωθεί σε τρεις ξεχωριστές γωνιές ώστε η κάθε ομάδα να έχει πρόσβαση στα δικά της υλικά και να μπορεί να εργαστεί χωρίς να αποσπάται από τις εργασίες των άλλων ομάδων. Το χαρτί του μέτρου μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα σε ένα κεντρικό σημείο.
Τα παιδιά προχωρούν στις κατασκευές σύμφωνα με το εποπτικό υλικό.
Στη συνέχεια τοποθετούν τις κατασκευές στο χαρτί του μέτρου.


5
Αφού όλες οι κατασκευές τοποθετηθούν στο χαρτί του μέτρου, τα παιδιά κάθονται κυκλικά γύρω από την πόλη που δημιούργησαν ομαδικά. Το κάθε παιδί καλείται να παρουσιάσει τη δική του συνεισφορά και να εκφράσει τη γνώμη του.
Ενδεικτικές ερωτήσεις:
Τι έφτιαξες για την πόλη μας;
Τι σου αρέσει πιο πολύ στην πόλη μας;
Τι άλλο θα ήθελες να έχει;

